top of page

Nová herní koncepce minižactva 2023/24: Co je cílem? A v čem je největší změna?

Ucelení rozvoje miniházené i debata mezi trenéry. Komise mládeže Českého svazu házené připravila novou koncepci rozvoje minižactva, která bude podpořena sérií workshopů. „Cílem je nastavit jednotný systém tak, aby se nestávalo, že se v jednotlivých klubech připravují děti jinak,“ komentuje členka Komise mládeže Šárka Raisová. Právě ta bude na plánovaných setkáních s trenéry přednášet.


Program Workshopu pro trenéry mini žactva v rámci herní koncepce ČSH 2023/2024

1. Charkteristika kategorie a význam sjednocení pravidel. 2. Ukázková TJ miniházené 4+1 3. Miniházená jako možnost rozvoje členské základny ČSH 4. Ukázková TJ miniházené 5+1 5. Předpokládané efekty házené 5 +1.


Proč vůbec k vytvoření nového herního konceptu došlo?

„Cílem je nastavit si jednotný systém v miniházené tak, aby se nestávalo, že se na jednotlivých turnajích hraje podle rozdílných pravidel. Součástí semináře bude vysvětlení, proč to tak musí být a proč tudy vede cesta, která by mohla být správná pro nás všechny,“ shrnuje na úvod Raisová.


Velmi důležitá je také diskuze. „Neberu to pouze jako klasický seminář. Bude to opravdu workshop, ráda bych vedla s trenéry dialog. Chceme znát, co je v této kategorii trápí, co jim naopak funguje, v čem potřebují pomoct a co pro ně jako Komise mládeže a Český svaz házené můžeme udělat,“ pokračuje dál. Součástí workshopu budou také dvě praktické hodiny, jedna zaměřená na miniházenou a druhá na nový herní koncept v minižactvu „5+1“.


„Právě pět plus jednička je skvělým nástrojem pro přechod dětí z minižactva na velké hřiště a kožený míč. Adaptace je díky ní přirozenější a plynulejší,“ dodává Šárka Raisová.


Co je potřeba mít s sebou?

Během workshopu, na nějž se můžete přihlásit v sekci Vzdělávací akce uvnitř IS, bude možné vše natáčet a zaznamenávat pro vlastní potřebu. Je potřeba mít s sebou tužku, papír a telefon. „Účastníci si také mohou připravit různé otázky. Věříme, že budou mít pozitivní přístup k diskuzi, která je důležitá,“ pokračuje Raisová. Debata přijde na úplný závěr. „Jsme leckdy jako nejmenší kategorie lehce přehlížení a opomíjení, přitom jde o velmi důležitý věk. Zde se tvoří velké základy, jak u dětí v rámci jejich postoje k házené a sportu, jako takovém, tak především pro kluby a jejich členské základny. Věřím, že když budeme věci sdílet a budeme chtít navzájem spolupracovat, uděláme tím do házené větší zásah a půjde o krok dopředu pro nás všechny.“


Zásadní informace ohledně nového herního konceptu minižactva

„Jde primárně o sjednocení v tom smyslu, že je potřeba vnímat miniházenou ne jako pravou házenou na malém hřišti, ale jako specifický prvek, hru, která je dynamická a je skvělým prostředkem k pravé házené. Miniházená má své účely, zásadní je například celoplošná osobní obrana, která rozvíjí děti v pohybu a v tom, že postupně budou samy schopné ubránit obrovský prostor a bohužel zde narážíme na největší problém. Je důležité si sjednotit pravidla, abychom kamkoliv přijedeme, hráli stejně. Pět plus jedna dětem výrazně pomůže a ulehčí přesun do vyšší kategorie.“


Termíny Workshopu pro trenéry mini žactva v rámci herní koncepce ČSH 2023/2024


SH Jičín, Revoluční 1142

25. 05. 2023 15:30 - 25. 05. 2023 20:00


Házenkářská hala TJ Sokol Praha Vršovice, Heroldovy sady

27. 05. 2023 09:00 - 27. 05. 2023 13:30


Hala Chemik, Terezínská 1032/7 Lovosice

07. 06. 2023 16:00 - 07. 06. 2023 20:30


Hala TJ Jiskra Havlíčkův Brod, Ledečská 3028

12. 06. 2023 17:00 - 12. 06. 2023 20:30


Další termíny budou následovat.




23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page